Verchil tussen rauwe en commerciele honing
Gezondheid, voeding

Verschil tussen rauwe en commerciële honing

Verschil tussen rauwe en commerciële honing

 

Honing is een dikke en zoete stroop gemaakt door de honingbij. De honing zit vol met gezonde bestanddelen en staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen.

Er is echter veel verwarring omtrent de verschillende soorten honing. Rauwe honing tegenover reguliere commerciële honing in dit geval. Welke is het gezondst?

Sommigen zweren bij de verschillende gezondheidsvoordelen die rauwe honing bevat en anderen geven aan dat er geen verschil is tussen rauwe en reguliere honing.

 

Wat is rauwe honing?

Rauwe honing is eigenlijk een marketing term, maar hiermee wordt de honing zoals deze te vinden is in de honingraat in de Bijenkorf bedoeld. Je kan de honing winnen door de stroop te scheiden van de honingraten. Vervolgens wordt de honing met een dun gaasje gezeefd of gefilterd. Op deze manier wordt de pure honing gescheiden van bijenwas en onzuiverheden. Zodra de honing gescheiden is wordt het in een pot gestopt en is het klaar voor consumptie.

 

Reguliere commerciële honing wordt in veel grotere hoeveelheden tegelijk verwerkt. Om dit proces makkelijker en efficiënter te laten verlopen, wordt de honing nadat het gewonnen is uit de honingraat en voordat het gebotteld wordt verhit om het zo weer makkelijker te verwerken in potjes. Hoe sterker je honing verhit hoe vloeibaarder deze wordt, je snapt dat het hierdoor makkelijker is om het over te gieten in een potje.

 

Daarnaast lees je vaak op het etiket dat de honing gemengde EU en niet-EU honing bevat. Deze niet-EU honing komt bijvoorbeeld uit China en de kwaliteit hiervan is vaak laag. De oorsprong van deze honing is dan niet duidelijk. Je weet dan niet of de honing zuiver is. Ook wordt er wel eens glucose stroop toegevoegd aan de honing, hierdoor wordt het een stuk goedkoper om een potje te produceren, vandaar dat het aanlokkelijk is voor de producent om dat te doen.

 

Even ervan uitgaande dat de reguliere commerciële honing 100% honing bevat en niet aangelengd is met een suikermengsel, dan zit je alsnog met het verhittingsprobleem. De honing komt in grote hoeveelheden uit een niet-EU land, tijdens het transport is deze honing gedeeltelijk verhard. Deze moet dan verhit worden om snel en kostenbesparend te verwerken. De honing wordt dan snel verhit met temperaturen ruim boven de 40 graden, hoe hoger de temperatuur is hoe sneller het proces verloopt. Bij het verwerken van honing bij hoge temperaturen vernietig je de enzymen, die honing zo gezond maken. Je houdt een zoet goedje over, wat wel lekker is, maar geen tot weinig gezondheidsvoordelen bevat. Erg jammer dus.

 

Door deze verschillende manieren om honing te verwerken kunnen kwaliteitsverschillen ontstaan. We zullen nu de grootste verschillen tussen rauwe en reguliere honing bespreken.

Rauwe honing bevat meer voedingsstoffen

Rauwe honing bevat vele voedingsstoffen. Gemiddeld bevat honing 22 verschillende aminozuren, 31 verschillende mineralen en veel verschillende vitaminen en enzymen. Rauwe honing bevat polyfenolen, dat zijn antioxidanten. Commerciële honing bevat waarschijnlijk minder antioxidanten door de verschillende stappen tijdens het verwerken hiervan.

 

Een onderzoek vergeleek de antioxidanten in rauwe en reguliere honing van een lokale supermarkt. Zij concludeerden dat rauwe honing 4.3 keer meer antioxidanten bevatte. Helaas zijn er maar weinig studies die de twee soorten honing met elkaar vergelijken. Meer onderzoek op dit gebied zou helpen meer duidelijkheid te krijgen over de impact van het bewerken van honing op de hoeveelheid antioxidanten.

De meeste reguliere honing bevat geen pollen

Bijen gaan van bloem naar bloem en verzamelen nectar en pollen. De nectar en pollen worden vervolgens naar de bijenkorf gebracht en opgeslagen in de honingraat. Dit wordt allemaal verwerkt tot voedsel voor de bij. Bijenpollen bevatten verrassend veel voedingsstoffen. Het bevat meer dan 250 substanties waaronder vitamines, aminozuren, essentiële vetzuren, micronutriënten en antioxidanten. Het is zelfs zo goed voor je dat de Duitse gezondheidszorg het erkent als een echt medicijn.

 

Gezien de vele bestanddelen die bijenpollen bevatten hebben deze indrukwekkende gezondheidsvoordelen voor de mens. Uit verschillende studies blijkt dat bijenpollen ontstekingsremmend werken en zelfs de leverfunctie kan verbeteren. Ook schijnt het te helpen tegen hartaandoeningen en beroerten.

 

Overmatige blootstelling aan hitte, wat wordt gebruikt bij het bewerken van de honing, kan de samenstelling van bijenpollen vernietigen. Daarnaast door het filteren van de honing worden de pollen ook nog verwijderd. Een niet officiële studie in de Verenigde Staten onderzocht 60 soorten commerciële honing. Zij concludeerden dat 75% daarvan geen bijenpollen meer bevat.

 

Reguliere honing bevat vaak suikers en andere zoetmakers

Wereldwijd eten mensen veel honing. Om voldoende en betaalbare honing te produceren voegen fabrikanten glucosestroop of andere vormen van suikers toe aan de honing. Hierdoor weet jij niet altijd of jouw honing 100% zuiver is.

 

Pure honing is gezond 

Honing is enorm gezond. Uit onderzoek blijkt dat risicofactoren die leiden tot verschillende hartaandoeningen verkleind worden door de inname van honing. Bekende risicofactoren die leiden tot hartproblemen zijn een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. Honing kan ook een belangrijke rol spelen bij een snelle wondheling en het kan zelfs goed zijn voor een vervelende hoest.

 

Doordat pure, rauwe honing zorgvuldiger wordt verwerkt behoudt deze zijn karakteristieke gezondheid bevorderende eigenschappen. De honing bevat nog zijn enzymen, stuifmeelkorrels en antioxidanten. De stoffen waarvan net aangegeven werd dat deze zo gezond zijn.

 

Een voorbeeld van een enzym die honing bevat is het glucose-oxidase-enzym. Dit enzym zorgt voor de antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen van honing. Helaas kan het bewerkingsproces van verhitten en filteren dit enzym vernietigen.

Conclusie  

Rauwe en reguliere honing worden op verschillende manieren bewerkt en verwerkt. Rauwe honing wordt alleen maar geslingerd en gezeefd voor het geschikt is voor consumptie, dit betekent dat het de meeste voedingsstoffen behoudt.

 

Reguliere honing kan op verschillende manieren verwerkt worden. Dit kan ervoor zorgen dat kostbare voedingsstoffen verwijderd of vernietigd worden.

 

In ons zoekproces naar pure honing zijn wij uitgekomen bij diverse imkers, waar wij al jaren onze honing bij afnemen. Via onze webshop verkopen wij verschillende soorten honing van hoge kwaliteit.

 

Elke honing heeft zijn eigen karakteristieke smaak, naar gelang de bloem waar deze gewonnen wordt. Ook helpen de pollen die terug te vinden zijn in lokale Nederlandse honing, klachten als hooikoorts te doen verminderen. Daarnaast vind je hoogwaardige Manuka honing en zijn er zelfs bijzondere varianten te vinden als zoals eucalyptus en tijm honing

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *