De weg naar zelfbewustzijn
Gezondheid

De weg naar zelfbewustzijn

De weg naar zelfbewustzijn

 

 

Allah zegt in Surah Taha, Ayah nummer 7:

 

وَإِن تَجۡهَرۡ بِٱلۡقَوۡلِ فَإِنَّهُۥ يَعۡلَمُ ٱلسِّرَّ وَأَخۡفَ

O jij met luide stem spreekt of niet: Hij kent het geheim en het meest verborgene. (20:7)

 

Allah zegt dat hij jouw geheim kent en dat wat het meest verborgen is. Maar wat is er nou meer verborgen dan een geheim?

Een geheim is iets dat jij bewaart, waar alleen jij iets vanaf weet. Er zijn echter ook dingen die wij met ons mee dragen waar we zelf niet eens bewust van zijn. Dingen die zich afspelen in ons onderbewustzijn, dingen die zich lang geleden voor deden in hele verre herinneringen. Deze dingen kunnen nog steeds invloed op ons uitoefenen. Bijvoorbeeld in de manier waarop we communiceren en de manier waarop we ons gedragen.

 

Sommige mensen hebben bijvoorbeeld last van agressieve trekjes en soms heb je mensen die vaak sarcastische en minachtende opmerkingen maken richting een ander. Als deze mensen vervolgens een psycholoog bezoeken of in therapie gaan komen ze er soms achter wat hun echt dwars zit. Ze merken dat zich dingen hebben voorgedaan in hun verleden waar ze tot op de dag van vandaag last van hebben. Ze waren zich niet eens bewust van deze obstakels, waardoor dit nog meer verborgen was dan de geheimen die ze bij zich dragen. En toch heeft het een impact op de manier waarop ze zich gedragen. In andere woorden: je ontdekt meer over jezelf.

 

Allah zegt dat er dingen zijn die je bewust verbergt, waar hij vanaf weet. Hij weet echter ook alles van jouw onderbewustzijn. Allah kent je beter dan dat je jezelf kent. Zelfs een therapeut komt niet achter jouw volledige onderbewustzijn. Ook hij moet het doen met een tipje van de sluier. Een paar druppels uit jouw oceaan aan herinneringen. Allah kent ons beter dan wie dan ook.

 

Waarom is het belangrijk dat we ons hier bewust van zijn?

 

Wanneer wij Allah leren kennen, en wanneer jij probeert om Allah veelvuldig te gedenken, dan maakt Allah jou meer bewust over jezelf dan je ooit was. Hij maakt de weg naar jouw eigen bewustzijn open, naar jouw onderbewustzijn. De dingen waar jij zelf niet eens bewust van was. Allah zorgt ervoor dat je die dingen gaat zien, waardoor je een beter en gezonder mens zal worden.

Hierdoor kan je de strijd aangaan met sommige slechte gewoonten die je hebt ontwikkeld. Met emoties die je ervaart, met nervositeit, angst en woede.

Jouw spirituele verbondenheid met Allah zal ervoor zorgen dat je bewust wordt van deze gedragingen. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en helderheid van geest.

Het is prachtig dat Allah dit benoemt.

 

Allah zegt in de Surah Al-Hashr, ayah 19:

 

وَلَا تَكُونُواْ كَٱلَّذِينَ نَسُواْ ٱللَّهَ فَأَنسَىٰهُمۡ أَنفُسَهُمۡۚ أُوْلَـٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡفَٰسِقُونَ

En wees niet zoals degenen die Allah vergaten, waarop hij hen zichzelf deed vergeten. Dat zijn de overtreders. (59:19)

 

Het tegenovergestelde hiervan is dus iemand die zich wel bewust is van Allah, iemand die wel zijn best doet om Allah te gedenken. In dit geval zal Allah ons zelfbewustzijn alleen maar vergroten.

Een van de voordelen van een hechte band hebben met onze maker is het zelfbewustzijn dat hiermee gepaard gaat.

Het zal ons boven vele negatieve emoties in ons leven plaatsen en bespaart ons zoveel problemen in de relaties die we hebben opgebouwd met onze omgeving. Inclusief de relatie die we hebben met onszelf.

 

Ben jij de laatste tijd actief bezig met jouw relatie met Allah? Of laat je het soms versloffen door de dagelijkse sleur? Werk actief aan jouw relatie met Allah.

Wat vond je van deze blog, deel het met ons.

 

Bron: Nouman Ali Khan

4 thoughts on “De weg naar zelfbewustzijn

 1. Youssef schreef:

  Djazaka Allahu ghairan

  1. adminsiha schreef:

   Wa djazaak

 2. Nassim schreef:

  Djazaka Allahu ghairan

  1. adminsiha schreef:

   Wa djazaakum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *